
Pędy dzikiego chmielu w szynce z czosnaczkiem

Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka, mięso, drób
Składniki:
szynka drobiowa dobrej jakości - 10 plastrów
majonez do posmarowania szynki - trochę
szczypiorek cienki - 10 szt.
Dodatkowe informacje:
o pędach dzikiego chmielu możecie poczytać tutaj: https://gotujwstylueko.pl/artykuly/eko-styl/wiosenna-dzika-kuchnia-1o czosnaczku pospolitym tutaj: https://gotujwstylueko.pl/artykuly/eko-styl/czosnaczek-pospolity
Sposób przygotowania:
Przygotowanie: w garnku gotujemy wodę, lekko solimy. Na wrzątek wrzucamy pędy dzikiego chmielu, gotujemy kilka minut (3-5 min.) do miękkości, odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Każdy plaster szynki smarujemy cienko majonezem, kładziemy na to po listku czosnaczka pospolitego oraz po kilka sztuk zblanszowanych pędów chmielu, zwijamy w rulon i obwiązujemy szczypiorkiem. Efektowana, smaczna i oryginalna przekąska na stół gotowa.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.