Pulpety z szynki w sosie pomidorowym
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
jajko eko - 1 szt.
cebula szalotka - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
zioła: oregano, tymianek, estragon po 1/3 łyżeczki
natka pietruszki świeża posiekana - 1-2 łyżka
bułka tarta - 2-3 łyżki
sól i pieprz do smaku
bulion domowy - 150 ml
przecier pomidorowy domowy lub ze słoika/butelki - 300 ml
masło klarowane - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę, na koniec dodać czosnek.
Do mięsa dodać jajko, zeszkloną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą i przyprawy.
Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie pulpeciki i wrzucać je na wrzący sos.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.