Pasta z bakłażanem i orzechami
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
serek śmietankowy do smarowania - 2 łyżki
orzechy włoskie mielone (lub wytłoki orzechowe po oleju) - 2 łyżki
czosnek czarny - 1 ząbek
czosnek świeży - 1 ząbek
przyprawa adżika - 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek do skropienia bakłażana - kilka kropel
sól - do smaku
koperek posiekany - 1 łyżeczka
kolendra świeża listki posiekane - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Chmeli Suneli (Chmieli Sunieli) to gruzińska przyprawa o wyjątkowym połączeniu smaków. Kompozycja przypraw z dalekiej Gruzji, jest znana i ceniona na całym Kaukazie i na Ukrainie. Wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem.Zamiast mielonych orzechów włoskich można wykorzystać wytłoki z orzechów po wytłoczeniu oleju. Ja dostałam od koleżanki olej i spory pojemnik wytłoków orzechowych, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do past, ciasteczek czy wypieku chleba.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.