Malinowa chmurka bezglutenowa
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Konkurs 2beBIO, kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
mąka ryżowa - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
cukier - 1/4 szklanki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
galaretka malinowa (lub sok malinowy i żelatyna) - 2 szt.
maliny 2beBIO - 1 opakowanie
masa:
mascarpne - 250 g
cukier z prawdziwą wanilią - 2 łyżki
beza:
białka z jaj eko - 2 szt.
cukier puder - 75 g
skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 1/2 łyżeczki
płatki migdałowe - 2 łyżki
tortownica o średnicy 24 cm
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w 0,5 litrze gorącej wody, dobrze wymieszać, do galaretki wsypać mrożone maliny 2beBIO i wymieszać.
Beza: Białka ubić, pod koniec dodawać stopniowo cukier puder. Ubijać kilka minut do uzyskania konsystencji sztywnej lśniącej piany. Na koniec dodać skrobię i ocet, ubić krótko. Bezę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując koło odrysowane na papierze do pieczenia od tortownicy, posypać migdałami. Piec 1-1,15 godz. (140°C). Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 1-2 godz.).
Tężejącą się galaretkę z malinami wyłożyć na ostudzony biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia galaretki.
Masa: Śmietanę ubić z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu. Krem wyłożyć na stężałą galaretkę.
Ostudzoną bezę ułożyć na kremie, lekko docisnąć.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.