Tarta serowo-jabłkowa z migdałową polewą
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
masło zimne - 100 g
cukier - 80 g
mąka orkiszowa jasna (lub pszenna tortowa) - 250 g
jajo - 1 szt.
cukier waniliowy (z prawdziwą wanilią) - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
I warstwa:
jabłka - 700 g
cynamon cejloński mielony - 2 łyżki
II warstwa:
cukier - 1-2 łyżka
jaja - 2 szt.
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
śmietanka 30 % - 2-3 łyżki
masło - 100 g
Polewa:
cukier - 80 g
płatki migdałowe (lub migdały blanszowane rozdrobnione) - 100 g
śmietanka 30% - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
I warstwa: twaróg, cukier, cukier waniliowy, śmietankę i jajka włożyć do malaksera, zmiksować na jednolitą masę. Masę serową wylać na ciasto.
II warstwa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej lub rozdrobnić za pomocą malaksera. Wymieszać z cynamonem (można dodać 1 łyżkę cukru) i wyłożyć na masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut.
W międzyczasie przygotować polewę migdałową: masło i cukier podgrzewać w rondelku przez kilka minut (do rozpuszczenia), następnie dodać migdały i jeszcze podgrzewać na małym ogniu przez 1 minutę, na koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto i piec kolejne 15 minut (180°C). Pozostawić do ostygnięcia, pokroić kawałki i podawać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.