Burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: soja, strączkowe
Składniki:
komosa ryżowa (sucha) - 150 g
cebula szalotka - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
suszone pomidory w oliwie - 6 szt.
natka pietruszki posiekana - 4 łyżki
łuska babki jajowatej - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżka
kmin rzymski mielony - 1 łyżeczka
papryka chilli - 1/4 łyżeczki
papryka wędzona słodka - 1/2 łyżeczki
ewentualnie sól do smaku (w zależności od ilości sosu sojowego) - do smaku
olej do cebulki - 1 łyżka
olej do smażenia burgerów - trochę
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową przepłukać i ugotować (15 minut), w proporcji 1 część komosy, 2 części wody.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, udusić na oleju przez 3 minuty, dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory. Odcedzoną fasolę rozdrobnić krótko w malakserze.
Do rozdrobnionej fasoli, dodać ugotowaną komosę ryżową, cebulkę z czosnkiem i suszonymi pomidorami, babkę jajowatą, chilli, paprykę wędzoną, kmin rzymski, sos sojowy, musztardę i natkę pietruszki. Wszystko razem wymieszać. Ewentualnie doprawić solą do smaku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.