Łazanki z uszakiem bzowym i brązowymi pieczarkami
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, soja, drożdże, grzyby, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
pieczarki brązowe - 300 g
uszaki bzowe (polskie grzyby mun) - 50 g
szalotka mała - 2 szt.
kapusta kiszona - 300 g
kapusta biała (u mnie stożkowa) - 250-300 g
olej do smażenia - 1 łyżka
pieprz - do smaku
bulionetka warzywna - 1 łyżeczka
natka pietruszki posiekana - 3-4 łyżki
zioło grzybowe - kilka listków
masło klarowane - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Uszak bzowy (Auricularia auricula-judae) - grzyb brzozowy, judaszowe uszy, uszak judaszowy, ucho judaszowe, ucho bzowe, grzyb mun. Rośnie na gałęziach i konarach drzew, najczęściej już martwych, bardzo często na konarach czarnego bzu (stąd nazwa). Nazywany bywa też zimowym grzybem, ponieważ kępy owocników pojawiają się do późnej wiosny. Generalnie jest to grzyb całoroczny.Uszak bzowy jest ceniony za swoje właściwości lecznicze: stymuluje układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wykazuje także działanie antynowotworowe i zapobiega powstawaniom zakrzepów. Uszaki zawierają sporo białka, błonnika, witaminy z grupy B, a także cynk, magnez, miedź, potas, selen, wapń i żelazo.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.