![Kisiel żurawinowo - różany](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2022-01/16033-photo-main.jpg)
Kisiel żurawinowo - różany
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
syrop z płatków dzikiej róży - 100 ml
woda - 300 ml
skrobia ziemniaczana - 3-4 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Kisiel żurawinowy to tradycyjne danie wigilijne w Europie Wschodniej. Kisiel podawany jest na końcu wieczerzy, co ma wspomóc trawienie ciężkich potraw.Sposób przygotowania:
Do szklanki wlać 1/3 wody i dodać skrobię ziemniaczaną, wymieszać i stopniowo wlewać do garnka do uzyskania ulubionej konsystencji, cały czas mieszając. Chwilę gotować, a następnie przelać do pucharków i podawać na ciepło lub na zimno.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.