Kisiel żurawinowo - różany
NikitaRodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
syrop z płatków dzikiej róży - 100 ml
woda - 300 ml
skrobia ziemniaczana - 3-4 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Kisiel żurawinowy to tradycyjne danie wigilijne w Europie Wschodniej. Kisiel podawany jest na końcu wieczerzy, co ma wspomóc trawienie ciężkich potraw.Sposób przygotowania:
Do szklanki wlać 1/3 wody i dodać skrobię ziemniaczaną, wymieszać i stopniowo wlewać do garnka do uzyskania ulubionej konsystencji, cały czas mieszając. Chwilę gotować, a następnie przelać do pucharków i podawać na ciepło lub na zimno.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.