Dżem truskawkowo - rabarbarowy z bazylią
NikitaRodzaj posiłku: desery, przetwory, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
rabarbar - 250 g
bazylia gałązki - 4 szt.
pektyna (ilość zgodnie z informacją producenta) - 2 łyżeczki
sok wyciśnięty z cytryny - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałki (1cm), bazylię umyć i osuszyć, drobno posiekać.
Truskawki i rabarbar włożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na około 2 godziny. Następnie dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut, następnie dodać pektynę i cały czas mieszając gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dodać drobno posiekaną bazylię, gotować 1 minutę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.