Pasztet drobiowy z pistacjami i żurawiną
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Zawiera: jajka, mięso, drób, wieprzowina
Składniki:
boczek chudy - 200 g
wątróbka drobiowa - 150 g
cebula szalotka - 2 szt.
marchewka mała - 3 szt.
pietruszka korzeń - 1 szt.
liście laurowe - 2 szt.
pieprz czarny ziarnisty - 10
pistacje łuskane - 100 g
żurawina - 100 g
jajka - 2 szt.
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do garnka z mięsem.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól, zalać wodą, tak aby przykryć mięso i warzywa. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu do całkowitej miękkości mięsa drobiowego. Udka wyjąć, do garnka włożyć wątróbkę i gotować jeszcze przez 5 minut. Odstawić do przestygnięcia. Można ugotować dzień wcześniej.
Udka, boczek, wątróbkę oraz warzywa zmielić przez maszynkę, używając sitka z drobnymi oczkami.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
W misie robota umieścić zmielone mięso z warzywami, dodać żółtka, sól i pieprz do smaku, wywar z gotowania mięsa (tyle, aby otrzymać wilgotną masę, około 1/2 szklanki). Wyrobić wszystko razem. Dodać pistacje, żurawinę, wymieszać. Dodać pianę z białek, ponownie delikatnie wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec, aż wierzch będzie rumiany i pasztet będzie odstawać od brzegów, około 60 do 80 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.