Ocet botwinkowy z ziołami
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
kolendra zielona - kilka listków
natka pietruszki - kilka listków
seler naciowy - 2-3 szt.
rukola - garść
jarmuż - kilka listków
estragon - kilka gałązek
bazylia - kilka listków
koper włoski - kilka listków
czosnek - 3-5 ząbki
cukier - (5 pełnych łyżek na 1 l wody)
ściereczka lniana lub ręcznik papierowy, gumka duży słój
Dodatkowe informacje:
Ocet botwinkowy jest doskonały do doprawiania botwinki, chłodnika, barszczu, ćwikły czy sałatki z buraków. Ma piękny aromat i smak, dzięki dużej ilości ziół. Ocet z czasem nabiera jeszcze lepszego smaku.Sposób przygotowania:
Przygotować roztwór wody z cukrem w proporcji 5 pełnych łyżek cukru na 1 l wody (przy ziołach i warzywach warto użyć więcej niż standardowe 4 łyżki na 1 l wody, ja daję pełne 5, a czasem i więcej, aby otrzymać mocniejszy ocet). Roztworem zalać botwinkę z ziołami do 3/4 wysokości słoja. Jeżeli mamy matkę octową, to możemy ją dodać, przyspieszy ona fermentację octową. Słój zabezpieczyć ściereczką lnianą lub ręcznikiem papierowym i gumką.
Przez 2-3 tygodnie mieszać wszystko drewnianą lub plastykową wyparzoną łyżką.
Jak surowiec opadnie na dno i nie będzie już wypływał na powierzchnię przestajemy mieszać. Zostawiamy ocet w spokoju na 3-4 tygodnie, przykryty ściereczką lnianą.
Po tym czasie przecedzamy surowiec, a ocet zostawiamy jeszcze w słoju na 2-3 tygodnie do dalszej cichej fermentacji (możemy też już ocet zlać do butelek).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.