Korzenny dżem dyniowo-pomarańczowy
NikitaRodzaj posiłku: desery, przetwory, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
pomarańcze eko - 2 szt.
cynamon cejloński - 1 szt.
anyż - 1 szt.
goździki - 5-10 szt.
cukier - 500 g
naturalna pektyna (ilość w zależności od producenta) - 1 łyżeczka
woda - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
W międzyczasie przygotować przyprawy i pomarańcze. Pomarańcze eko dokładnie wyszorować, z jednej otrzeć skórkę, a z pomarańczy wycisnąć sok, drugą pomarańczę obrać i wyfiletować sam miąższ.
Jak dynia już się rozgotuje, dodać do niej pomarańczę, skórkę z pomarańczy i sok oraz przyprawy (laskę cynamonu w całości, goździki i anyż). Gotować około 20 minut.
Następnie dodać cukier wymieszany z pektyną, doprowadzić do wrzenia i gotować cały czas mieszając około 5-15 minut (do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.