Bezglutenowy tort Sachera z bławatkami
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, nabiał krowi
Składniki:
masło - 130 g
bezglutenowy proszek do pieczenie - 1/2 łyżeczki
jaja - 6 szt.
cukier drobny - 200 g
cukier z prawdziwą wanilią - 1 łyżka
czekolada gorzka (min. 70%) - 130 g
sól - szczypta
masa:
rum - 1 łyżka
polewa:
gorzka czekolada - 180 g
masło - 100 g
mleko - 1 łyżka
tortownica o średnicy 26 cm
dekoracją: kwiaty bławatka, tymianku, koniczyny, mięta
Dodatkowe informacje:
Tort Sachera to przysmak austriackiej kuchni. Przepis został stworzony przez młodego cukiernika (16 letniego), Franza Sachera w 1832r. Tort Sachera był i nadal jest klasycznym deserem w hotelu Sacher w Wiedniu. Istnieje wiele przepisów na tort Sachera, ale oryginalna receptura jest pilnie strzeżona. Tort jest obowiązkowym deserem dla większości turystów odwiedzających stolicę Austrii. Tort Sachera jest czekoladowym tortem z marmoladą z moreli i polewą czekoladową.Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek.
Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce lub rozdrobnić w blenderze.
Białka ubić na sztywno z cukrem, odstawić.
W rondelku rozpuścić na parze masło z czekoladą (nie podgrzewać za bardzo, tylko do rozpuszczenia), dodać cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszać, ostudzić, przełożyć do misy robota. Dodawać po jednym żółtku, ubijając. Dodać połowę ubitych białek, wymieszać delikatnie. Dodawać po łyżce mąki z proszkiem delikatnie mieszając. Na koniec dodać pozostałe ubite białka. Wymieszać, a następnie masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (góra-dół) i piec 50 minut. Ostudzić na kratce, a następnie wyjąć z foremki. Przekroić ciasto poziomo na pół.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.