Surówka z topinamburu z olejem migdałowym
NikitaRodzaj posiłku: lunchbox, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: orzechy wszystkie, cytrusy
Składniki:
marchew - 1 szt.
jabłko - 1 szt.
natka pietruszki - kilka listków
olej z prażonych migdałów - 2-3 łyżeczki
syrop klonowy - 1/2 łyżeczki
pieprz mielony - 1/4 łyżeczki
sól - 1/4-1/2 łyżeczki
bluszczyk kurdybanek kilka listków
Dodatkowe informacje:
Topinambur zawiera wiele istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, w tym A, B6, C, E, K oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy, a także minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.Bulwa topinamburu zawiera aż do 17 proc. inuliny - substancji, która w organizmie przekształca się we fruktozę dobrze tolerowaną przez diabetyków. Inulina pomaga w normalizowaniu glikemii w przebiegu cukrzycy typu 2, a także zmniejszania insulinooporność. Obniża także poziom "złego" cholesterolu LDL. Topinambur dzięki dużej zawartości potasu reguluje ciśnienie tętnicze. Ponadto inulina pobudza perystaltykę jelit, dzięki czemu pomaga pozbyć się zaparć i zapobiega ich powstawaniu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.