Racuchy bezglutenowe z burakiem cukrowym
NikitaRodzaj posiłku: desery, lunchbox, śniadanie
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, orzechy wszystkie, drożdże, owies
Składniki:
mleko migdałowe (lub inne) - 100 ml
drożdże świeże - 30 g
cukier - 1 łyżeczka
mąka uniwersalna mieszanka bezglutenowa - 250 g
mleko migdałowe (lub inne) - 150 ml
ugotowany burak cukrowy starty na tarce jarzynowej - 1 szklanka
olej kokosowy do smażenia
Dodatkowe informacje:
Buraki cukrowe w sezonie wykorzystuję na bieżąco do: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/przesniaki-czyli-placki-z-burakow-cukrowych lubhttps://gotujwstylueko.pl/przepisy/drozdzowe-buleczki-z-burakiem-cukrowym-
Nadmiar ugotowanych i startych burków zamrażam w pojemnikach i dzięki temu mam przez cały rok dostęp do surowca i w środku zimy mogę cieszyć się smakołykami z ich wykorzystaniem.
Sposób przygotowania:
Do misy robota wsypać mąkę, dodać mleko, jajo i wyrośnięty zaczyn, wymieszać razem. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.