
Syrop tymiankowy z hyzopem dobry na kaszel i przeziębienie

Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
hyzop świeży ziele - 50 g
sosna igły (lub młode pędy) - garść
cukier - 800 g
Dodatkowe informacje:
Tymianek (łac. Thymus vulgaris) to cenione zioło w medycynie tradycyjnej, szczególnie w leczeniu dolegliwości układu oddechowego. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Stosowano go często, by złagodzić kaszel, przede wszystkim kaszel męczący i to zarówno kaszel mokry jak i kaszel suchy.Hyzop lekarski (łac. Hyssopus officinalis) wykazuje właściwości rozkurczowe, wykrztuśne, przeciwkaszlowe, wiatropędne, tonizujące i uspokajające, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, dzięki czemu łagodzi wszelkie schorzenia górnych i dolnych dróg oddechowych, takie jak przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc oraz astma oskrzelowa, a także wspomaga układ odpornościowy, jest skuteczny w przypadku uporczywego kaszlu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.