Ogórki kiszone z cytryną i czosnkiem
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sałatki, śniadanie
Kuchnia (region): arabska, międzynarodowa
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
cytryny (sok i plastry)
czosnek (po 2 ząbki na słoik 1 l)
sól niejodowana (po płaskiej łyżce na słoik 1 l)
sucha ciecierzyca (po 1 ziarenku do każdego słoika)
woda dobrej jakości (filtrowana lub źródlana)
Dodatkowe informacje:
Przepis pochodzi z kuchni tureckiej, to jeden z najbardziej popularnych sposobów kiszenia ogórków w Turcji. Ogórki kiszone z cytryną po turecku nazywają się sirkesiz limonlu salatalık turşusu.Sposób przygotowania:
Cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Jedną pokroić w plasterki, usuwając pestki, a z pozostałych wycisnąć sok (po jednej na każdy słoik).
Czosnek obrać z łupin i pokroić w cienkie plasterki, po 2 ząbki do każdego słoika. Odcedzić ogórki i poukładać je ciasno w słoikach, przekładając plasterkami cytryny i pokrojonymi ząbkami czosnku. Do każdego słoika dodać suche (surowe) ziarenko ciecierzycy i płaską łyżkę soli, następnie do każdego słoika wlać sok wyciśnięty z jednej małej cytryny. Słoiki dopełnić chłodną wodą, zakręcić i postawić (najlepiej na tacy, bo podczas fermentacji mogą podciekać) w spokojnym, zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej. Nie należy otwierać słoików podczas kiszenia. Ogórki kiszą się około 3 tygodni w temperaturze pokojowej. Potem można je jeść lub wynieść w chłodne miejsce, a po otwarciu przechowywać w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.