Gulasz cielęcy
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Zawiera: nabiał, mięso, cytrusy, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
boczek pokrojony w kostkę - 50 g
cebula średnia - 2 szt.
domowa bulionetka warzywna - 1 łyżeczka
wino czerwone wytrawne - 50 ml
woda - 200 ml
masło klarowane - 1-2 łyżeczka
skórka otarta z 1/2 cytryny
pieprz świeżo mielony - szczypta
papryka mielona słodka - 1/2 łyżeczki
papryka mielona ostra - 1/3-1/2 łyżeczki
majeranek suszony - 1 łyżeczka
śmietana 18% - 50 g
skrobia ziemniaczana - 1-2 łyżka
Sposób przygotowania:
Śmietanę wymieszać ze skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody. Mieszaninę wlać powoli do gotującego się gulaszu, cały czas mieszając, gotować 5 minut. Gulasz cielęcy podawać z ziemniakami, udekorowany śmietaną i pietruszką jako danie główne.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.