Bułki pszenno- żytnie ze słonecznikiem
NikitaRodzaj posiłku: pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: miody, gluten, drożdże, pszenica, żyto
Składniki:
Mąka żytnia typ 720 eko - 200 g
Słonecznik łuskany eko - 80 g
Drożdże świeże - 15 g
Miód - 1 łyżeczka
Sól - 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Dodać sól i połowę ziaren słonecznika. Wyrabiać ciasto przez 15 minut ( najlepiej robotem z końcówką hak).
Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, oprószyć mąką i podzielić na 8 części. Z każdej uformować bułkę i obtoczyć w słoneczniku.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.