Winko Świętej Hildegardy (bez gotowania)
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): francuska, międzynarodowa, polska
Specjalne: Nikitajesien24, Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
natka pietruszki posiekana - 2-2,5 szklanki
głóg - garść
miód naturalny - 5-6 łyżek
laska waniliowa - 1/2 szt.
cynamon cejloński laska - 1/2 szt.
Dodatkowe informacje:
Wino pietruszkowe białe zrobione bez gotowania (tylko maceracja) pozwala na zachowanie dużej ilości witaminy C zawartej w natce pietruszki. Jest wiele sposobów na winko Św. Hildegardy robi się je na czerwonym lub białym winie. Stałe składniki to natka pietruszki i głóg, miód i ocet jabłkowy. Dodatkowo można je wzbogacić wanilią, cynamonem lub kardamonem.Sposób przygotowania:
Wino pietruszkowe można pić jako samodzielny trunek lub dodatek do innych napojów.
Stosowanie: Kieliszek wina raz dziennie lub jedną łyżkę 3-4 dziennie lub 5 łyżek dodanych do gorącej wody, herbaty zwykłej lub ziołowej.
Wina Hildegardy ze względu na zawartość alkoholu nie powinny pić dzieci.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.