
Ciasto kasztanowo - czekoladowe

Rodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): francuska, międzynarodowa, polska
Specjalne: Konkurs Alce Nero – zima, Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, nabiał krowi
Składniki:
czekolada 75% cacao Alce Nero - 1 szt.
jaja - 3 szt.
masło (miękkie, wyjęte wcześniej z lodówki) - 100 g
cukier kokosowy - 2 łyżki
skrobia z tapioki - 3 łyżki
polewa:
śmietanka 30 % - 3-4 łyżki
kakao - 1 łyżka
czekolada mleczna - 50 g
tortownica o średnicy: 20-22 cm
orzechy macadamia trochę
Sposób przygotowania:
Czekoladę 75% cacao Alce Nero rozpuścić w kąpieli wodnej, przełożyć do misy robota. Do czekolady dodać masło, krem kasztanowy Alce Nero, cukier kokosowy i skrobię. Utrzeć na puszystą masę, pod koniec dodając po jednym żółtku.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni (termoobieg).
Otrzymaną polewą polać ciasto. Udekorować orzechami macadamia (lub dowolnie).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.