Curry z krewetkami, ananasem i cukinią
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): indyjska - hinduska, międzynarodowa
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: soja, ryba i owoce morza
Składniki:
ananas - 5 plastrów
cukinia mała - 1 szt.
cebula szalotka - 1 szt.
czosnek - 1 ząbek
mleczko kokosowe - 200 ml
oliwa z oliwek do smażenia - 1 łyżka
sos sojowy Tamari - 1 łyżka
imbir mielony - 1/2 łyżeczki
pieprz szczypta
mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
zalewa z ananasa - 30-50 ml
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku lub na głębszej patelni rozgrzać delikatnie oliwę. Wrzucić cebulę z czosnkiem, przemieszać. Dodać pokrojoną na małe kawałki cukinię. Dusić razem na małym ogniu 10 minut. Następnie dodać krewetki, sos sojowy, curry i imbir, dusić 5 minut. Dodać mleczko kokosowe, ananasa pokrojonego na małe kawałki, zalewę z ananasa, mąkę ziemniaczaną i pieprz. Dusić przez 2-3 minuty cały czas mieszając.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.