Ocet z kwiatów leszczyny
NikitaRodzaj posiłku: napoje, sosy
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
woda - 3/4 litra
słój, lniana ściereczka, gumka
Dodatkowe informacje:
Kotki leszczyny to męskie pączki kwiatowe. Zawierają one spore ilości pyłku kwiatowego, flawonoidy, fitohormony, fitosterole, olejki eteryczne, żywicę i alantoinę.Wykazują działanie przeciwzapalne, estrogenne, antyspetyczne, odtruwające, napotne, moczopędne, lekko ściągające. Pączki leszczyny normalizują hormony, zalecane są zwłaszcza w przeroście prostaty i w trakcie menopauzy. Można stosować przy infekcjach, przeziębieniach, nieżytach przewodu pokarmowego, układu moczowego, problemach skórnych (tonik na bazie octu), chorobach układu oddechowego (syrop, ocet).
Sposób przygotowania:
Kwiatostany najlepiej zbierać bezpośrednio do słoika, aby nie stracić cennego pyłku. Nie należy ich myć, tylko zbierać w czystej okolicy z dala od dróg lub we własnym ogrodzie.
Słój wypełniamy kotkami do połowy.
Do przegotowanej wody (można użyć dobrej wody z filtra) dodajemy cukier (4-5 łyżek na 1 l wody), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu wody z cukrem zalewamy kwiatostany leszczyny do wysokości 3/4 słoja.
Ocet zostawiamy w spokoju (bez mieszania) na kolejne 3-4 tygodnie. W tym czasie na powierzchni może utworzyć się matka octowa. Przecedzamy ocet. Matkę octową zostawiamy, możemy ją wykorzystać do zrobienia nowego dowolnego octu, przyspieszy nam proces fermentacji. Ocet dobrze jest jeszcze zostawić na 2-3 tygodnie w słoju przykrytym ściereczką lnianą. Po tym czasie ocet zlać do podpisanych butelek. Ocet można wykorzystać do picia z wodą (1 łyżka na szklankę wody plus odrobina miodu), do sałatek, można rozrobić z wodą i stosować jako tonik lub do płukania włosów. Przechowywać w temperaturze pokojowej lub w piwnicy, ale nie ma potrzeby chować go do lodówki.
UWAGA: jeżeli ktoś jest uczulony na leszczynę nie powinien używać octu ani kwiatów leszczyny w innych przetworach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.