Surówka z czerwonej kapusty z olejem sezamowym
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa
Specjalne: Konkurs z olejem sezamowym BIO PLANÈTE, Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe, sezam, cytrusy
Składniki:
marchewka - 2 szt.
jabłko szara reneta (lub inne kwaśne) duże (lub 1 małe) - 1/2 szt.
morele suszone - 6 szt.
sezam - 2 łyżki
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy - 50 ml
sól - 1/2 łyżeczki
cukier - 1/2 łyżeczki
pieprz szczypta
dymka posiekana - 1-2 łyżka
ocet winny czerwony - 1-2 łyżka
Sposób przygotowania:
Przygotować pozostałe składniki. Morele pokroić w drobną kosteczkę, przełożyć do dużej miski. Z pomarańczy wycisnąć sok.
Marchew obrać. Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. Jabłko obrać.
Do miski dodać uprażony sezam, olej sezamowy bio planet, sok pomarańczowy, ocet, sól, pieprz i cukier, dokładnie wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.