Ocet z kwiatów nasturcji dla zdrowia i urody
NikitaRodzaj posiłku: napoje, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
woda - 750 ml
cukier - 3 łyżki
ściereczka lniana, gumka
Dodatkowe informacje:
Nasturcja ma liczne właściwości lecznicze, zawiera wiele soli mineralnych, witamin i olejków eterycznych, m. in. izotiocyjanian benzylu, który ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.Dodatkowo zawiera enzym o nazwie mirozynaza, który posiada właściwości grzybobójcze, bakteriobójcze, wirusobójcze.
Sposób przygotowania:
Ocet ten dobrze jest jeszcze zostawić do dalszej fermentacji na 3-4 tygodnie, później należy go zlać do butelek i wykorzystywać na zdrowie.
Ocet z nasturcji to świetny dodatek do dań wymagających zakwaszenia (galaret), a także do marynat i dressingów, do sałatek, po rozcieńczeniu (1 łyżka na szklankę wody) może służyć jako tonik do cery trądzikowej, w zapaleniu gardła do płukania, przy łupieżu do płukania włosów, przywraca blask włosom
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.