Ocet truskawkowo-malinowy z nutą róży i wanilii
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Konkurs 2beBIO, Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
maliny 2beBIO - 300 g
cytryna - 1 szt.
laska wanilii - 1/2 szt.
woda - 1,5 litra
cukier - 8 łyżek
słój o pojemności 2 l
Sposób przygotowania:
Przygotować roztwór wody z cukrem i zalać nim owoce do wysokości 3/4 słoja. Przykryć lnianą ściereczką i zabezpieczyć gumką.
Odstawić na okres 4-5 tygodni, przez pierwsze 2-3 tygodnie codziennie (1-2 razy) dokładnie mieszać czystą wyparzoną łyżką drewnianą (lub plastikową).
Jak surowiec opadnie już na dno, zostawić jeszcze bez mieszania na 2-3 tygodnie do dalszej fermentacji. Po tym czasie przecedzić surowiec i zostawić ocet jest w słoiku (pod ściereczką) na 1-2 tygodnie, następnie zlać do buteleczek.
Ocet ma bardzo długi termin przydatności. Przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Ocet pijemy codziennie rano na czczo z wodą (1 łyżeczka na szklankę wody) lub wykorzystujemy wedle uznania, np. do lemoniad, dressingów, sałatek owocowych.
Ocet jest niezwykle aromatyczny i smakuje doskonale.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.