Papryka marynowana w occie tymiankowym
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
do każdego słoiczka:
gorczyca biała i czarna po - 1/2 łyżeczki
cebula - plaster
czosnek (pokrojony w plasterki) - 1 ząbek
pieprz - 2-3 szt.
liść laurowy - 2-3 szt.
woda - 2 szklanki
ocet tymiankowo-jabłkowy (3%) lub jabłkowy - 3/4 szklanki
cukier - 1/4 szklanki
sól kamienna - 1 łyżeczka
do każdego słoiczka: gałązki tymianku - 1-2 szt.
Sposób przygotowania:
Przygotować zalewę: wodę zagotować, dodać cukier, sól i ocet, gotować jeszcze 5 minut. Przestudzoną zalewą zalać paprykę w słoikach. Podana ilość zalewy wystarcza na 3 małe słoiki.
Pasteryzować 10 minut (od zagotowania się wody w garnku), następnie odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.