Nalewka na dziurawcu (lecznicza)
NikitaRodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody
Składniki:
wódka 70 % (rozrobiona ze spirytusu) - 800 ml
Dodatkowe informacje:
Źródło: "Zioła w nalewkach leczniczych" M.E. SenderskiSposób przygotowania:
Dziurawiec najlepiej zebrać w sezonie (zaczyna kwitnąć około 24 czerwca na św. Jana i nazywany jest też "świętojańskim zielem", kwitnie nawet do września) i ususzyć (ewentualnie kupić w sklepie zielarskim).
Słój szczelnie zakręcić i odstawić na 2 tygodnie.
Nalewkę pić po 10-15 ml dwa razy dziennie w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, a także w chorobach wątroby, nerek i dróg moczowych. Reguluje i poprawia trawienie, działa przeciwzapalnie, ściągająco, żółciopędnie, przeciwbakteryjnie, moczopędnie i uspokajająco. Pomocniczo można stosować w nadciśnieniu tętniczym, w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła. Przynosi ulgę w migrenowych bólach głowy, uspokaja.
Nalewka dziurawcowa może powodować uczulenie na promienie słoneczne i nie powinno się jej stosować bezpośrednio przed wyjściem na słońce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.