Pasztet pieczarkowy
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, śniadanie, zapiekanki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
cebula - 200 g
jaja - 3 szt.
masło klarowane lub olej do smażenia - 2 łyżki
bułka tarta - 3/4 szklanki
pieprz świeżo mielony - 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa - szczypta
koperek świeży posiekany - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
W misce roztrzepać jajka, dodać bułkę tartą, uduszone pieczarki z cebulą (przestudzone), sól, pieprz, gałkę i koperek. Wymieszać, a następnie powstałą masę przełożyć do małej formy keksowej, wygładzić górę za pomocą wilgotnej łyżki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C, piec 20 minut. Przed podaniem odstawić na 2-3 godziny do całkowitego ostudzenia. Podawać jako dodatek do domowego pieczywa np. konfiturą z żurawiny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.