Placki warzywne z zakwasem i błonnikiem
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
Marchewka ekologiczna - 1 szt.
Pasternak ekologiczny - 1 szt.
Cebula ekologiczna - 1 szt.
Jajka ekologiczne - 2 szt.
Zakwas ryżowy (może być inny) - 3 łyżki
Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Sól - 1 łyżeczka
Pieprz - 1/2 łyżeczki
Kozieradka mielona - 1/2 łyżeczki
Natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
Babka płesznik - 1-2 łyżka
Olej do smażenia
Dodatkowe informacje:
Dodatek zakwasu był spontaniczny, miałam go dużo, więc postanowiłam go dodać. Efekt końcowy był bardzo dobry. Placki wyszły dosyć pulchne i pyszne.Sposób przygotowania:
Do warzyw dodać zakwas, mąki, przyprawy i jajka. Wymieszać razem.
Ja użyłam zakwasu ryżowego zrobionego na fermencie winogronowym. Może być inny.
Można odstawić na trochę masę ( u mnie stała 3 godziny, ale nie jest to konieczne).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.