Sandacz z cytrynową nutą i topinamburem
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, niemiecka, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wigilia
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: nabiał, cytrusy, nabiał krowi, ryba i owoce morza
Składniki:
topinambur - 6-8 szt.
ziemniaki małe - 3-4 szt.
marchewka - 2 szt.
biały pieprz i sól do smaku
sos:
gorczyca jasna - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
skórka otarta z cytryny - 1 łyżeczka
sok wyciśnięty z cytryny - 2-3 łyżeczki
sól - do smaku
garnek do gotowania na parze
Sposób przygotowania:
Po tym czasie na drugim poziomie ułożyć papier do pieczenia (pozostawiając część wolnych otworów), na papierze położyć filet z sandacza przekrojony na pół, przykryć i gotować na parze kolejne 15 minut.
W międzyczasie przygotować sos. Krótko uprażyć gorczycę na patelni bez tłuszczu, dodać masło i podgrzewać, aż masło się lekko zarumieni. Dodać oliwę z oliwek, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Sos doprawić solą i pieprzem.
Warzywa ugotowane na parze przełożyć do naczynia, posolić lekko i dodać do nich połowę sosu, wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.