Kaszak jaglany w cieście drożdżowo-kruchym
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, drożdże, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna lub mieszanka bezglutenowa - 3 szklanki
masło - 200 g
drożdże świeże - 20 g
proszek do pieczenia szczypta
cukier - 1 łyżeczka
sól szczypta
kwaśna śmietana - 2 łyżki
żółtka z jaj eko - 2 szt.
kasza jaglana eko - 200 g
laska wanilii - 1 szt.
ser biały eko - 300 g
białka z jaj eko - 2 szt.
miód - 2-3 łyżki
cukier z prawdziwą wanilią bio - 1 szt.
rodzynki eko garść
Dodatkowe informacje:
Ciasto jest mało słodkie, słodycz jest z miodu, cukru waniliowego i rodzynek. Jeżeli ktoś lubi słodkie ciasta to należy dodać trochę cukru do masy.Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, a następnie przelewamy na sicie wrzącą wodą.
Gotujemy w wodzie z pokrojoną laską wanilii do miękkości (można ją nawet trochę rozgotować).
Drożdże rozkruszyć w kubku ze śmietaną i cukrem.
W misie robota (lub na stolnicy) zagnieść szybko ciasto z podanych składników i zawinąć w folię. Schować do lodówki na 30 -60 minut.
Dodajemy rodzynki i pianę z białek do masy serowo-jaglanej.
mieszamy.
Obcinamy nadmiar papieru.
Odrywamy nadmiar ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.