Spaghetti cytrynowe z marynowanym łososiem i porem
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, włoska
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: miody, gluten, soja, sezam, drożdże, cytrusy, pszenica, ryba i owoce morza
Składniki:
filet z łososia - 200-2200 g
por - 200 g
marynata do łososia:
natka pietruszki drobno posiekana - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 1 łyżeczka
skórka otarta z małej cytryny
kawałek papryczki chili drobno posiekany (ilość wg gustu)
miód - 2 łyżeczki
musztarda dijon - 1 łyżeczka
sos sojowy tamari - 1 łyżka
sos:
czosnek drobniutko posiekany - 1 ząbek
woda z gotowania makaronu - 100 ml
szalotka - 1/2 szt.
domowa bulionetka warzywna (ewentualnie dobrej jakości kostka warzywna bez tłuszczu palmowego) - 1/2 łyżeczki
sok świeżo wyciśnięty z cytryny (do smaku) - 1-2 łyżeczka
sos sojowy tamari - 1 łyżka
pieprz - 1/4 łyżeczki
sól - do smaku
olej sezamowy (z prażonego sezamu) - trochę
olej do obsmażenia pora - trochę
Sposób przygotowania:
W międzyczasie ugotować makaron spaghetti, odlać 100 ml wody z gotowania makaronu na sos.
Sos: imbir, szalotkę i czosnek (bardzo drobno posiekane) włożyć do rondelka, dodać 100 ml wody z gotowania makaronu i bulionetkę warzywną, gotować na małym ogniu około 5 minut. Zmieszać w miseczce sok z cytryny, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz, mieszaninę wlać do gotującego się sosu, gotować razem 1 minutę. Odcedzony makaron włożyć na patelnię z porem i wymieszać razem. Makaron z porem wyłożyć na 2 talerze, na wierzchu ułożyć ugotowanego na parze łososia, polać sosem cytrynowym i natychmiast podawać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.