Kluski kasztanowe bezglutenowe z ragout grzybowym
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): francuska, międzynarodowa
Specjalne: Nikitajesien24, na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał, jajka, grzyby, nabiał krowi
Składniki:
kasztany ugotowane dzień wcześniej - 130 g
mąka ryżowa biała - 100 g
skrobia z tapioki - 100 g
skrobia kukurydziana - 70 g
jaja - 3 szt.
sól - 1/2 łyżeczki
woda gazowana - 130 ml
ragout:
grzyby suszone - prawdziwki lub podgrzybki - 20 g
masło - 1 łyżka
śmietanka 18% - 200 ml
sól - 3/4-1 łyżeczki
pieprz świeżo mielony - 1/4 łyżeczki
kminek mielony - 1/4 łyżeczki
natka pietruszki posiekana - 2 łyżki
woda - 50 ml
zioło grzybowe i szczypiorek - kilka listków
Dodatkowe informacje:
Kasztany suszone bio planet najlepiej ugotować dzień wcześniej. Należy je wcześniej namoczyć na kilka godzin i gotować do miękkości. Ja ugotowane kasztany razem z zalewą przekładam na gorąco do słoików i mam gotową bazę do różnych dań.Sposób przygotowania:
Pieczarki opłukać, pokroić w ćwiartki, przełożyć do rondelka z grubym dnem. Dodać masło, śmietanę, grzyby suszone, sól, pieprz, pietruszkę i kminek, doprowadzić do wrzenia, gotować około 15 minut. Doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.