![Kutia bezglutenowa z komosą ryżową](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2020-12/14890-photo-main.jpg)
Kutia bezglutenowa z komosą ryżową
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: desery
Kuchnia (region): kresowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, nabiał, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
mleko roślinne lub zwykłe - 300 ml
komosa ryżowa - 100 g
miód płynny - 3-5 łyżki
śliwki suszone - kilka
morele suszone - kilka
figi suszone - 2 szt.
rodzynki - 2 łyżki
orzechy włoskie - 3 łyżki
migdały slupki lub płatki - 4 łyżki
syrop migdałowy naturalny kilka kropel
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Do czasu przygotowania trzeba doliczyć czas gotowania i studzenia maku i komosy.Kutia z komosą wyszła bardzo dobra i zdrowa.
Komosa jest źródłem pełnowartościowego białka, a mak jest doskonałym źródłem wapnia i witamin.
Do tego zdrowy miód i bakalie.
Robiłam już różne wersje kutii z pszenicą, brązowym ryżem i z kaszą jaglaną, w tym roku przyszedł czas na kutię z komosą ryżową. Efekt końcowy był bardzo dobry.
Sposób przygotowania:
Mak zmielić w młynku lub blenderze, przelać na drobnym sicie wrzącą wodą, włożyć do garnka i zalać mlekiem, gotować do miękkości około 20- 30 min., co jakiś czas mieszając.
Odstawić do ostygnięcia.
Komosę i mak można ugotować dzień wcześniej.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.