Kiszone kwiaty jukki
NikitaRodzaj posiłku: przetwory, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
solanka - (1 pełna łyżka soli kamiennej niejodowanej na 1 l wody)
Dodatkowe informacje:
Kwiaty jukki są jak najbardziej jadalne, są bardzo lubiane w Meksyku. Meksykanie dodają je do gęstej zupy - gulaszu na bazie wieprzowiny z warzywami. Kwiaty jukki są chrupiące, słodkawe, w smaku coś między słonecznikiem, a kalarepką. Zawsze przed przetworzeniem należy sprawdzić czy nasza jukka nie jest gorzka, bo niektóre odmiany niestety mają gorycz, należy je wtedy obgotować i wodę wylać, a stracą swą gorycz.Sposób przygotowania:
Do czystych słoiczków wkładamy po ząbku czosnku, koper lub estragon. Układamy kwiaty jukki lekko je uciskając.
Przygotowujemy klasyczną solankę, w 1 l gorącej wody rozpuszczamy 1 pełną łyżkę soli kamiennej niejodowanej, solankę studzimy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.