Hummus z czarnym czosnkiem i czarnuszką
NikitaRodzaj posiłku: przystawki i przekąski, sosy, śniadanie
Kuchnia (region): arabska, międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), gotuj w stylu eko, Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: strączkowe, sezam, cytrusy
Składniki:
sezam - 3 łyżki
olej sezamowy - 1 łyżka
czarny czosnek - 8-10 ząbków
sok wyciśnięty - 1/2 szt.
woda - 30-40 ml
sól - szczypta
Dodatkowe informacje:
Czarny czosnek spożywany był od wieków w Korei Płd., Japonii i Tajlandii, dopiero niedawno rozprzestrzenił się na różne strony świata. Powstaje on w wyniku długotrwałej fermentacji. Ma on wiele właściwości prozdrowotnych, zawiera przeciwutleniacze, ma działanie przeciwalergiczne, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne i przeciwrakotwórcze. Czarny czosnek wykazuje wyższą aktywność biologiczną niż czosnek świeży. Czarny czosnek ma słodko-kwaśny smak, miękkie czarne ząbki i aromatyczny zapach.Czarnuszka zwana także czarnym kminkiem, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, a także pomaga ustabilizować gospodarkę hormonalną.
Sposób przygotowania:
Czosnek wyjąć z łupinek.
Dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę.
Dzięki niebanalnym dodatkom tj. czarnemu czosnkowi i czarnuszce hummus zyskuje nową odsłonę, jest pyszny i zdrowy. Możemy podawać go jako dip do warzyw lub pastę do domowego pieczywa.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.