Konfitura truskawkowa z kwiatem bzu i płatkami róży
NikitaRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: cytrusy
Składniki:
kwiaty bzu czarnego garść
płatki dzikiej róży garść
cukier - 350 g
naturalna pektyna (zgodnie z informacją na opakowaniu) - 3 łyżeczki
Dodatkowe informacje:
Robiłam różne kombinacje konfitury truskawkowej, ale muszę przyznać , że połączenie truskawek z kwiatem bzu i płatkami róży jest doskonałe, konfitura jest pyszna, aromatyczna i nie za słodka. Jak dla mnie idealna.Kiedyś robiłam i dawałam do smażenia całe baldachy kwiatów czarnego bzu , a później je wyrzucałam. Jednak ten eksperyment z rozdrobnieniem i pozostawieniem kwiatów w konfiturze oraz dodatek płatków róży to idealna opcja.
Sposób przygotowania:
Zagotować truskawki około 15 minut.
Wkładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.