![Pestkówka na pestkach pigwy](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2021-02/15169-photo-main.jpg)
Pestkówka na pestkach pigwy
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Sylwester, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe
Składniki:
cukier - 120 g
spirytus - 130 ml
Dodatkowe informacje:
Poradnikzdrowie.pl:Surowcem leczniczym są również nasiona pigwy. Macerat lub napar z nasion pigwy złagodzi niestrawności, a także pomoże pozbyć się zgagi i refluksu. Są zalecane również przy nadmiernej fermentacji jelitowej i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, uszkodzeniach śluzówki żołądka.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie :
Z wody oraz cukru przygotować syrop. Po ostudzeniu syrop cukrowy połączyć ze spirytusem i pestkami. Zakręcić szczelnie słoik i odstawić na 4 tygodnie.
Nalewka z pestek pigwy najlepiej smakuje po półrocznym leżakowaniu. Ma smak i zapach migdałowy, bladożółty (słomkowy) kolor. Pestkówkę można ewentualnie zakwasić sokiem z cytryny.
Pestki pigwy, podobnie jak pestki wielu innych owoców zawierają amigdalinę, która w przewodzie pokarmowym może przekształcić się w toksyczny cyjanowodór. Jednak nalewka pita w rozsądnych ilościach nie szkodzi zdrowiu, a wręcz wykazuje zdrowotne właściwości.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.