Chlebek bananowy z mąką żołędziową
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery, śniadanie
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Nikitajesien24, Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, orzeszki ziemne, pszenica, owies, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
mąka żołędziowa - 50 g
mąka gryczana - 50 g
banany dojrzałe duże - 3 szt.
jaja - 2 szt.
olej słonecznikowy - 100 ml
mleko - 50 ml
cukier trzcinowy - 100 g
cukier z prawdziwą wanilią - 1 łyżeczka
płatki owsiane - 80 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
żurawina suszona - 2 łyżki
orzeszki ziemne - 2 łyżki
migdały - 2 łyżki
masło do posmarowanie formy, bułka tarta do obsypania formy - trochę
keksówka
polewa czekoladowa:
czekolada gorzka 79 % kakao - 100 g
masło - 1 łyżka
woda - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Mąkę żołędziową można zrobić: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/maka-z-zoledziSposób przygotowania:
Dodać płatki owsiane, mąki, proszek do pieczenia, cynamon, wymieszać, dodać bakalie i przemieszać. Formę keksówkę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
Wlać ciasto do przygotowanej foremki, przykryć papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni.
Piec przez 30 min, zdjąć papier do pieczenia i zapiekać jeszcze 30 minut (180°C). Chleb bananowy pozostawić do ostygnięcia w formie na około 30 minut, ostrożnie wyjąć z foremki.
Przygotować polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i odrobina wody. Polać ciasto i udekorować według uznania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.