Spaghetti a'la carbonara
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): międzynarodowa, śródziemnomorska, włoska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
boczek wędzony plastry - 100 g
cebula szalotka - 1 szt.
czosnek (małe ząbki 3, duże 1 szt.) - 1-3 ząbek
śmietanka 18% do zup i sosów - 100 ml
parmezan tarty - 2 łyżki
pieprz - 1/2 łyżeczki
woda z gotowania makaronu - 50-80 ml
natka pietruszki lub bazylia posiekana do posypania - 1 łyżka
Dodatkowe informacje:
Wiem, że prawdziwa włoska carbonara jest bez śmietany. To jest mój sposób na makaron a'la carbonara, smaczny i pożywny, nieco kaloryczny, ale od czasu do czasu można zaszaleć:)Sposób przygotowania:
W dużym garnku nastawić wodę do gotowania makaronu.
Na wrzącą wodę wrzucić makaron, ugotować al dente.
W naczyniu wymieszać śmietankę, żółtko, starty ser i pieprz (ewentualnie sól, ale boczek jest wg mnie wystarczająco słony).
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.