Gulasz z indyka z warzywami
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: nabiał, mięso, drób, nabiał krowi
Składniki:
pieczarki - 400 g
marchewka - 1 szt.
papryka kolorowa (u mnie pomarańczowa) - 1-2 szt.
cebula szalotka - 2 szt.
czosnek - 1-2 ząbek
olej lub masło klarowne do obsmażenia mięsa
białe wino wytrawne lub półwytrawne - 100 ml
przecier pomidorowy domowy - 2 łyżki
śmietana 18 % do zup i sosów - 2 łyżki
sól do smaku
pieprz - 1-2 łyżeczka
czerwona papryka przyprawa szczypta
seler korzeń - 1/2 szt.
Dodatkowe informacje:
Tak przygotowany gulasz można zabrać też w lunchboxie do pracy.Sposób przygotowania:
Pieczarki pokroić w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości pieczarek) i udusić na patelni po mięsie. Po odparowaniu przełożyć do mięsa.
Dodać pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (lub paski) do garnka z mięsem i pieczarkami.
Wlać wino, bulion i przecier pomidorowy. Gotować 30 minut. Na koniec dodać śmietanę (wymieszaną z powstałym sosem), doprawić.
Podawać z kaszą jaglaną, ziemniakami lub domowym razowym chlebem oraz z ogórkiem kiszonym.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.