Sałatka brokułowo-jaglana
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, orzechy wszystkie, drożdże
Składniki:
cebula szalotka mała - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
bulionetka warzywna - 1 łyżeczka
brokuł różyczki - 250 g
orzechy włoskie - 2 łyżki
żurawina suszona - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
miód płynny - 1 łyżeczka
ocet żurawinowy (lub z czerwonych winogron) - 1-2 łyżeczka
musztarda dijon - 1 łyżeczka
sól - do smaku
woda do ugotowania kaszy - 250 ml
Dodatkowe informacje:
Przepis na domową bulionetkę warzywną: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/bulionetka-warzywnaSposób przygotowania:
Do dużej miski włożyć ugotowaną kaszę jaglaną i brokuły, wymieszać.
Przygotować sos: oliwę, miód, ocet, musztardę i sól wymieszać razem. Sosem zalać mieszankę brokułowo-jaglaną i dobrze wszystko wymieszać. Sałatkę z kaszy jaglanej i brokułów posypać posiekanymi orzechami włoskimi i żurawiną, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, doprawić do smaku i przechowywać w lodówce do momentu podania.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.