Ocet warzywny
NikitaRodzaj posiłku: napoje, sosy
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Składniki:
pasternak eko - 1 szt.
jarmuż eko kilka listków
seler naciowy eko - 1-2 laska
koper włoski eko kawałek
por eko kilka listków
lubczyk kilka dużych gałązek
koperek i natka pietruszki pęk
czosnek kilka ząbków
papryczka chili
woda + cukier (4 łyżki na 1 l wody)
duży słój, ściereczka lniana, gumka
Sposób przygotowania:
Warzywa i zioła należy dokładnie umyć i osuszyć.
Marchew i pasternak zetrzeć na tarce jarzynowej (lub pokroić w kostkę), zieleninę rozdrobnić. Wszystko włożyć do słoja. Wsad powinien sięgać do połowy słoja.
Przygotować roztwór wody z cukrem, w proporcji 4 pełne łyżki cukru na 1 l wody, ostudzonym zalać warzywa w słoju do 3/4 wysokości. Przykryć ściereczką lnianą lub ręczniczkiem papierowym i zabezpieczyć gumką. Przez okres 2-3 tygodni mieszać 2 razy dziennie drewnianą wyparzoną łyżką.
Po tym czasie ocet przecedzamy i zostawiamy jeszcze w słoju przykrytym ściereczką, do dalszej fermentacji na 2-3 tygodnie.
Ocet będzie dojrzewał i nabierał jeszcze lepszego smaku.
Ja używam obecnie octu warzywnego zrobionego 2 lata temu, na początku ocet mnie nie zachwycił, stał zapomniany, ale odnaleziony po 1,5 roku był rarytasem i zachęcił mnie do kolejnego nastawu w dużej ilości. W tym przypadku warto uzbroić się w cierpliwość.
Ocet jest doskonały do zup, sosów i sałatek.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.