Sałatka z dynią i orzechami
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe, lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez)
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: nabiał kozi, owczy, miody, nabiał, orzechy wszystkie, cytrusy
Składniki:
ciecierzyca ugotowana - 4-5 łyżki
sałata lodowa - kilka listków
suszone pomidory w oliwie - 6-8 szt.
orzechy włoskie - 3 łyżki
szczypiorek cienki drobno posiekany - 2 łyżki
ser feta w kastkach - 2-3 łyżki
marynata:
oliwa - 1 łyżeczka
czosnek - 1 ząbek
kurkuma, czerwona papryka, oregano - szczypta
sos:
olej z orzechów włoskich - 1 łyżka
miód (u mnie różany, może być akacjowy) - 1 łyżeczka
musztarda (u mnie oxymelowa, może być dijon) - 1 łyżeczka
sok wyciśnięty z limonki - 1 łyżka
sól i pieprz - do smaku
bazylia do dekoracji - kilka listków
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.