Ciasteczka orzechowe z malinami
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, orzechy wszystkie, cytrusy
Składniki:
orzechy pekan - 100 g
białka z jaj - 5 szt.
cukier - 150 g
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - szczypta
maliny świeże twarde i jędrne
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać rozdrobnione wcześniej orzechy z cynamonem, wymieszać delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść ciasteczka za pomocą łyżki lub wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego. W środek każdego ciasteczka włożyć malinę.
Blachy z ciasteczkami wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni. Piec 25-30 minut. Pozostawić na blachach do całkowitego ostudzenia (z tej porcji wychodzą 2 blachy).
Ewentualnie można 1 blachę ciasteczek upiec bez malin, wtedy nie trzeba ich tak szybko spożyć, należy je przechowywać w szczelnej puszce na ciastka lub słoiku bez konieczności przechowywania ich w lodówce.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.