Ciasto śliwkowe z figami z marcepanową polewą
NikitaRodzaj posiłku: ciasta, desery
Kuchnia (region): międzynarodowa
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, drożdże, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka pszenna tortowa - 500 g
mleko - 250 ml
drożdże świeże - 40 g
cukier - 80 g
masło miękkie - 120 g
sól - szczypta
jajo - 1 szt.
obłożenie:
śliwki węgierki - 1 kg
cynamon cejloński - 1/2 łyżeczki
figi świeże - 7-8 szt.
polewa:
mascarpone - 100 g
biała czekolada - 100 g
masło - 50 g
mleko - 2-3 łyżki
posypka:
orzechy pistacjowe prażone i solone - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Piec ciasto przez 35 minut. Wyjąć i postawić na kratce, posypać śliwki 1 łyżką cukru wymieszaną z cynamonem. Figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na śliwkach.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.