Spaghetti ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami
NikitaRodzaj posiłku: danie główne, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska, włoska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, cytrusy, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
zielone szparagi - 1 pęk
filet z kurczaka z wolnego wybiegu - 250 g
suszone pomidory - 6-8 szt.
serek kremowy śmietankowy (Philadelfia, Almette) - 4 łyżki
sok z małej cytryny eko
chilli szczypta
czosnek - 2 ząbki
szpinak - 1 garść
bazylia kilka listków
parmezan tarty - 4 łyżki
sól do smaku
Sposób przygotowania:
Szparagi oczyścić, odłamać twarde końcówki. Odkroić główki szparagów. Resztę szparag drobniutko posiekać lub zmiksować krótko blenderem (aby rozdrobnić na małe kawałeczki).
Zamarynowanego kurczaka ułożyć na folii, zawinąć i upiec w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni (opcjonalnie ugotować na parze).
Ugotować makaron spaghetti zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.