![Nalewka na kwiatach bzu lilaka](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2021-05/15635-photo-main.jpg)
Nalewka na kwiatach bzu lilaka
![](/cache/a32x32/files/users/1536-avatar-795360130.jpg)
Rodzaj posiłku: napoje, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: Domowe (np: lody, majonez), kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: miody, cytrusy
Składniki:
wódka - 1 litr
miód (ewentualnie cukier) - 3/4 szklanki
cytryna eko - 1 szt.
Dodatkowe informacje:
Nalewkę można stosować w chorobach nerek (ma działanie moczopędne), a także jako środek napotny, przeciwbólowy, przynoszący ulgę w chorobach reumatycznych. Wersja z miodem pijemy mały kieliszek 3 razy dziennie.Okłady na bolące stawy (wersja bez miodu): 30 kropel nalewki rozpuścić w odrobinie ciepłej, przegotowanej wody, wcierać w chore miejsca, albo używać do kompresów na noc ( skropić gazę, przyłożyć do bolącego miejsca, owinąć folią i zabandażować. Rano skórę przemyć i nawilżyć).
Sposób przygotowania:
Wodę zagotować, rozpuścić miód, dodać sok wyciśnięty z cytryny, ostudzić. Kwiaty bzu odcedzić i dobrze je odcisnąć.
Małą część odlać (np. 100- 200 ml), będziemy mogli ją wykorzystać do nacierania bolących stawów przy chorobach reumatycznych.
Resztę płynu połączyć z wodą z miodem i cytryną. Dobrze wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.