Dżem brzoskwiniowy z malinami i nutą wanilii
NikitaRodzaj posiłku: desery, przetwory
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Składniki:
maliny - 400 g
cukier plus naturalna pektyna (lub cukier żelujący 2:1) - 500 g
Sposób przygotowania:
Brzoskwinie sparzyć krótko i obrać ze skóry, wyjąć pestki, pokroić na kawałki, zblendować.
Do garnka z grubym dnem włożyć przetarte maliny oraz rozdrobnione brzoskwinie, dodać miąższ z laski waniliowej (wyskrobać ziarenka) oraz cukier z dodatkiem naturalnej pektyny (ilość zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Opcjonalnie można użyć cukru żelującego 2:1. Gotować około 15 minut, po tym czasie zrobić próbę gęstości (wylać odrobinę na zimny talerzyk i sprawdzić jak dżem gęstnieje. Dżem wlać do zakręcanych słoików (wypłukanych gorącą wodą) i natychmiast zakręcić. Odwrócić słoiki do góry dnem i odstawić na 5 minut, a następnie ustawić pionowo i pozostawić do ostygnięcia. Dżem jest pyszny i aromatyczny.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.